Въвеждат извънредно положение в Мадрид

168

Испанското правителство не възнамерява да чака повече. Премиерът на страната Педро Санчес свиква днес извънреден министерски съвет, на който ще бъде обявено въвеждането на 15-дневно извънредно положение за територията на Мадрид.

Все пак премиерът Санчес е поставил ултиматум на местната управа да поднови карантината над испанската столица до 12 ч местно време (13 ч българско). В случай че не го направи, кабинетът ще се възползва от правомощията си по Конституция за извънредното положение и ще наложи такова за срок от 15 дни. След този период всяко следващо удължаване на извънредното положение трябва да бъде одобрено от Конгреса, съобщават от Новини.бг.

До сегашната ситуация се стигна, след като през вчерашния ден Върховния съд на Мадрид обяви карантината, въведена над столицата от испанското здравно министерство, като нарушаваща основни права и свободи на гражданите, поради което бе отменена. Тогава Санчес заяви, че решението на съда ще бъде обсъдено и правителството ще вземе решение какво да предприеме като ответна реакция, припомня „Ел Паис“.

Ще се възползваме от целия инструментариум, който ни позволява законът, за да овладеем ситуацията, обяви министър-председателят на Испания пред медиите рано тази сутрин, отчитайки, че вече е невъзможно да се водят преговори с местната власт в Мадрид.

Решенията ни са продиктувани от това да предпазим гражданите. Всичко е в името на здравето на хората, посочи и здравният министър Салвадор Ия.

По публикацията работи Снежина Раева