Гласуват номинацията на Александър Андреев за председател на ЦИК

blank
Кадър: YouTube

Вчера той беше одобрен от правната комисия

Депутатите ще гласуват кандидатурата на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Той е единственият номиниран за поста.

Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация – Федерацията на независимите студентски дружества. Предложението той да оглави изборната комисия, управляващата партия припозна като своя кандидатура. В момента Андреев е член на ЦИК и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП.

Вчера социалистите гласуваха „против“ кандидатурата му в парламентарната правна комисия.

Александър Андреев се очаква да заеме овакантения пост на подалата оставка Стефка Стоева, която преди да напусне възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлената отговорност за машинното гласуване върху ЦИК, предаде „Фактор“.

Вчера, след като правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи комисията с новите изменени задължения: „ЦИК няма как аз да я ангажирам в момента с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в рамките на самата комисия“.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -