Приключи беритбата на тютюн от реколта 2020 в България

74

Според информация, около 7508 тона тютюн от четири сорта вече се намират в складове и сушилни на стопани

По данни на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010) стопаните от страната вече имат в складове и сушилни приблизително 7508 тона тютюнева суровина от четирите сортови групи отглеждани в страната – “Басми”, “Каба Кулак”, “Бърлей” и “Виржиния”, предават от Novini.bg.

Очакванията са за плавен старт на изкупната кампания с раздаване на амбалаж от търговските оператори до края на месец октомври, а през най-активните месеци ноември и декември да бъдат реализирани общо около 4319 т дребнолистен ориенталски тютюн от сортовите групи “Басми” и “Каба Кулак” и близо 2439 т от двете едролистни сортови групи “Бърлей” и “Виржиния”.

Поради технологичното време необходимо за изсушаване на суровата листна маса от последната беритба, 10 – 11% от тютюна ще бъде продаден финално през месец януари 2021 г.

От НАТ-2010 апелират към тютюнопроизводителите при заготовката на суровината за продажба, да прилагат на максимум добрите земеделски практики и да спазват минималните изисквания от правилника към ЗТТСТИ по отношение на оптимално влагосъдържание, липса на примеси и др.