За хранителната стойност на изварата има значение дали тя ще бъде в съчетание със солени, сладки храни или плодове
Изварата е богата на протеини, мазнини, минерали, витамини, макро- и микроелементи. Но ползите от нея до голяма степен зависят от това с какво ще я комбинирате, разказа пред радио „Спутник” Марият Мухина, доктор на медицинските науки и диетолог, предава „Дарик“.
За хората над 50 години е препоръчително да ядат извара всеки ден по 100-150 грама сутрин. По принцип е по-добре възрастните да ядат извара сутрин, защото тя задържа течностите.
Изключение правят кърмещите майки, те също като децата по-добре да консумират извара вечер, защото тя осигурява протеини за растежа. В същото време специалната стойност на изварата зависи от добавките, обясни Мухина.
„Изварата с билки и зелени подправки е продукт с по-висока хранителна стойност, тъй като към нея прибавяте хлорофил, фолиева киселина от билките и витамини. Комбинацията с плодове отново дава предимства за изварата. Ако добавите пипер или сол, това ще доведе до задържане на излишни течности. Изварата се комбинира добре със заквасена сметана – това подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини и калцият“, добави диетологът.
Особено вредно е да комбинирате изварата със сладко, съветва Мухина.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment