ВАП сезира КЕВР: Ще проверяват енергийните съоръжения в районите с прекъсване на тока

41

За това съобщиха от Върховната административна прокуратура. След проверката, резултатите ще се обобщят в доклад

Върховната административна прокуратура е сезирала Комисията за енергийно и водно регулиране да се извърши проверка на състоянието на енергийните съоръжения в районите, в които периодично постъпват сигнали за влошено качество на електрическата енергия, казват от прокуратурата.

„Според Закона за енергетиката КЕВР текущо контролира изпълнението на лицензионната дейност в тази област, включително изпълнението на изискванията за сигурност на доставките на електрическа и топлинна енергия или природен газ и за ефективното им използване. Спазването на разпоредбите на закона, обезпечаващи сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на електрическата енергия са от изключителна важност за обществото в условията на предстоящ зимен сезон“, казват още от ведомството.

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад, който да съдържа направените констатации и предприетите мерки от КЕВР, както и да се посочат евентуални случаи с данни за извършени престъпления, които да бъдат изпратени на съответните прокуратури или органи на МВР.