Обвиненият за смъртта на Милен Цветков осъден за грабеж на 300 лева от бензиностанция

680

Обвиненият за убийството на Милен Цветков – Кристиан Николов, е бил осъден на 5 месеца условно за грабеж на вещи и пари на стойност над 300 лв. от бензиностанция през юни 2016 г. Тогава той все още бил непълнолетен.

“Давай парите, това е обир”, извикал Кристиан към касиерката в търговския обект. Адвокатът му сключил споразумение с прокуратурата, което било одобрено от Софийския районен съд, предава „24 часа“.

Месец по-късно през юли 2016 г. Кристиан имал още едно престъпление. Той не изпълнил полицейско разпореждане да спре с автомобила си и избягал, за което и бил наказан с глоба от 2000 лева.

За двете престъпления на обвинения за смъртта на журналиста се разбра едва сега, 5 месеца след зверската катастрофа. Кристиан признал пред разследващия, че е шофирал автомобила, който помля колата на Милен Цветков. Той обаче лансирал защитна версия, че не разбрал как вместо спирачка натиснал педала за газта. Младежът твърдял още, че не употребява наркотици, а дрогата му била сипана в чаша с напитка. Самопризнанията му не са направени пред съдия и не е ясно дали няма да се отрече от тях в съдебната зала.

Разследването за катастрофата завърши в края на септември. Сега предстои написването на обвинителния акт, внасянето му в Софийския градски съд и насрочване на делото. Предстои с доказателствата трябва да се запознаят Кристиан и адвокатът му Любомир Таков. Младежът е обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 10 до 20 г. решетки, но и доживотен затвор.

Милен Цветков загина навръх Великден, на 19 април тази година, малко след 18 ч на кръстовището на ул. ‘Хенрих Ибсен“ и бул. “Черни връх“. Докато изчаквал в субаруто си зеления светофар, джипът “Ауди“, шофиран от Кристиан, връхлетял с 99 км/ч върху колата на журналиста. В този момент кръстовището пресичали шестима пешеходци, които се разминали на сантиметри със смъртта.

22-годишният шофьор е зад решетките от 19 април. От прокуратурата и съда са категорични, че не са верни разпространени в петък твърдения, че Кристиан е под домашен арест. Въпреки няколкото му опита да излезе на свобода, до момента нито един съдебен състав от Софийския градски и Софийския апелативен съд не е променил мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека.

Първоначално Кристиан отказал да дава обяснения. Приятелят на младежа Георги Иванов обаче свидетелства, че е бил зад волана. В автомобила били още Георги Иванов (син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов) и годеницата на Кристиан – Симона. Георги седял на седалката до Кристиан, а Симона на задната седалка. След катастрофата двамата изчезнали от местопроизшествието. По-късно Георги обяснил, че избягал, защото не искал баща му да разбере, че е в България.

През април те бяха обвинени заради отказа да свидетелстват. Материалите срещу тях са в СДВР. Че именно Кристиан е карал колата го доказали и ДНК експертизи. Следи от него имало по дръжката на предната лява врата на аудито. скоростния лост и въздушната възглавница. Кръв от Георги имало по дясната част на колата.

Първоначално депутатският син твърдял, че не разбрал как станала катастрофата, защото гледал в телефона си. После бил по-конкретен – забелязал червения светофар и казал на приятеля си да намали.

Химическата експертиза пък категорично доказала, че Кристиан е шофирал под влиянието на три вида дрога – марихуана, амфетамини и кокаин. Те били употребявани между 12 и 24 часа преди катастрофата.

Най-вероятно това е станало по време на купон, на който предната вечер бил младежът. По това време майка му Десислава Пешева, която е директор във фирма на подсъдимия Миньо Стайков, била извън града. Тя е обвинена, че е дала колата на Кристиан. Георги Иванов обаче свидетелствал, че майка му не му била дала джипа, а той сам взел ключовете, които висели в коридора.

По делото, което беше образувано веднага след катастрофата, първоначално били събрани 9 тома доказателства. След това го поема следователят Ставрев от следствения отдел при Софийската градска прокуратура, който успява да събере още 16 тома и в момента то е 25 тома. Сред тях е и комплексната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза. Именно тя доказала, че Кристиан е „летял“ с 99 км/ч, навлизайки в кръстовището. Той не направил и най-малко усилие да намали скоростта. Съдебните медици установили, че раните, причинени на Милен Цветков, били несъвместими с живота.

Децата на журналиста – дъщерята Калина и синът Боян, чрез майка си, ще встъпят в съдебния процес като частни обвинители. Те няма да предявяват граждански иск.

По публикацията работи Снежина Раева