От кухнята на една от столичните детски градини споделят, че се спазват всички мерки за безопасност и храната се приготвя на място
Засилени проверки на Агенцията по храните след оплакания на родители в социалните мрежи за качеството и количеството на предлаганите в училищата закуски. Инспекциите бяха възложени преди дни от прокуратурата. От началото на учебната годината – от Агенцията проверяват и спазват ли се изискванията за безопасност в ситуация на коронавирус. При какви условия се приготвя и доставя храната в учебните заведения – провериха от Нова.
Приготвянето на храната в столична детска градина става по строги правила и мерки за безопасност. Част от тях включват и поставяне на маски, ръкавици и защитни костюми от персонала.
От началото на годината контролните органи проверяват спазват ли се изискванията в учебните заведения в страната. Проверени са над 200 училища, а установените несъответствия са минимални. Екипът на NOVA също тръгна по пътя на храната до децата, за да провери при какви условия се приготвя и доставя.
Всеки продукт, който влиза в менюто на децата от 90-та градина в столицата, минава през строг контрол. Още при доставката, преди да влезе в кухнята. Спазвайки мерките за безопасност, екипът ни влиза в кухнята, за да провери при какви мерки се приготвя обяда. Менюто в един от дните включва супа, салата от зеле и печена риба. Храната за всички групи се приготвя на място, а достъпът на външни лица е силно ограничен, разказва главният готвач Надя Серафимова.
„В кухненски блок влизат само кухненските работници – друг не се допуска. Храната се слага на масичка, от където се сервира”, разказва тя. Преди да се заемат със закуската и обяда, всички готвачи преминават през медицински контрол от дежурната сестра.
„Не се допускат деца и персонал със завишена температура и с грипоподобни симптоми. Следи се за чистотата на работното облекло, следи за хигиената на помещенията, за хигиената на плодовете и на продуктите, дали се спазва дезинфекцията”, обясни медицинската сестра Галина Петрова .
Към всеки продукт в обяда екипът на Надя Серафимова подхожда индивидуално. Според въведените в кухнята правила. Най-дълга е подготовката при плодовете и зеленчуците, тъй като те не минават термична обработка. Подготовката на месото също минава през различни етапи. От всяка храна, сготвена в детската градина, се взимат и контролни проби, които се тестват при нужда.
От началото на пандемията в детската градина е забранено внасянето на храна и бутилки с вода отвън. Дезинфекция на помещенията и плотовете, на които се работи, се прави на два часа. А съдовете, в които се приготвя и сервира храната, се подлагат на различен тип обработка след всяко хранене.
Екипът на NOVA тръгна и по пътя на храната, която достига до учениците. От този 15 септември правилата и в училищата са далеч по-строги. В стола децата от различните класове в столичното 119-то – влизат по строг график през интервал от 15 минути.
„Имаме 2 сектора в стола – съответно, когато приключи първата – вече влиза третата. И така има достатъчно време за почистване и дезинфекция. В 11.45 ч. е първата група и последните приключват в 14.15 ч. Влизат от лявата страна, взимат си храната, заобикалят от другата страна като си оставят таблите и излизат”, обясни Симеон Ангелов – зам.-директор на 119 СОУ.
Масите в столовата също са разредени. Дистанция между децата обаче трудно се пази, както тук, така и в класните стаи. А храната се доставя и сервира в съдове за еднократна употреба. От училището следят всеки етап от пътя на храната до стола. Приготвянето й става в кухня-майка, а до тук достига чрез кетъринг-фирма. Контролът е на всяка крачка. Бюфетът в училището също работи при нови правила.
Спазват ли се мерките за безопасност – през последните седмици следят и инспекторите от Агенцията по храните. От началото на пандемията изискванията при приготвянето и доставката на храни за деца и ученици са сериозно затегнати. Контролът започва от кухните, в които се приготвя храната, и достига до самите училища. Първите проверки не откриват сериозни нарушения, но към някои от доставчиците са изпратени предписания.
„Когато става дума за кетъринг – препоръчително е да се използват съдове и прибори за еднократна употреба, за да може да се гарантира една по-добра проследимост на доставките. Въпреки, че няма доказателства, че храната може да бъде източник за пренасяне, съветваме, когато става въпрос за непакетирани храни или пресни плодове и зеленчуци, те да бъдат много добре измивани при консумация”, обясни д-р Татяна Николова от „Контрол на храните” към БАБХ.
При проверките се следи и качеството на продуктите, които влизат в менюто. През последните дни родители се оплакаха в социалните мрежи от закуски с лошо качество и минимално количество. Изискването за пластмасови съдове, в които да се сервира храната, вдигна цената на купона средно с между 60 ст. и лев, показа нашата проверка.
По-труден е контролът на храните, които се продават извън училищата – в близките лавки и магазинчета, предупреждават от „Активни потребители”. От началото на учебната година експертите от организацията започнаха проверка на качеството на закуските и добавките, които се влагат в тях. Като внимателно следят етикетите им. Проверките установяват и пропуски при спазването на задължителните при коронавирус правила за хигиена. При някои от закупените контролни проби от „Активни потребители” липсвали и етикети върху закуските, което поставя под въпрос срока на годност и съставките им, показват още проверките на експертите.
Видео: NOVA
По публикацията работи: Моника Цанкова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment