България

Европейската комисия: България има проблеми по две направления

България има проблеми по две направления – съдебната система и медиите.

Това се казва за страната ни в огласените днес доклади на ЕК за върховенството на закона в държавите членки на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Докладът на ЕК изразява притеснение за преследването на корупцията България и още 5 държави от съюза, съобщи от своя страна Ройтерс.

Според доклада у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. Остават нерешени въпросите, породили тревога при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат, пише още в документа.

В България има честа политическа намеса в работата на медиите. В документа са дадени насоки относно сигурността на журналистите, тъй като често те са изправени пред сериозни заплахи, физически и онлайн.

ЕК препоръчва стратегията за противодействие на корупцията, която е приета от България, да бъде прилагана по-ефективно и да се следи за напредъка в тази област. Изграждането на образа на антикорупционните служби като независими, обективни и безпристрастни е също едно от предизвикателствата, с което трябва да се справим. ЕК се надява също така, че у нас ще има последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище.

Еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и по правосъдието Дидие Рейндерс обявяват първите доклади по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона за всяка страна членка на ЕС.

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне ще тръгне на обиколка из страните членки. После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

Във връзка с доклада на ЕК българският министър на правосъдието Десислава Ахладова коментира, че докладът е обективен и положителен. България благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на върховенството на правото. ЕК акцентира върху сфери, които спазват върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, добави Ахладова.

България ще работи по проект на нова конституция, след като получи становището на Венецианската комисия, съобщи министърът.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца