Деница Сачева обяви до кога ще се изплащат допълнителни 50 лв. към пенсиите

blank
Кадър: Фейсбук

Според министъра, добавката от 50 лв. за пенсионерите ще продължи до март месец догодина

Мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите вероятно ще продължи до март 2021 г., съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от парламентарната социална комисия, предаде БТА.

Тя посочи, че според статистическите данни около 56 лева средно на месец дават пенсионерите за лекарства, като с тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат подкрепени както за купуването на лекарства, така и по отношение на профилактиката във връзка с коронавируса.

По отношение на стъпките, които ще бъдат предприети за увеличение на пенсиите, министър Сачева заяви, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система. По думите на министъра, обсъждат се различни варианти, като най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната – 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, възможно е да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева. От думите на министъра стана известно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии.

Не е взето още решението дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез „швейцарското правило“, но при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското правило.

По отношение на разходите за промените министърът каза, че минимален разход е около милиард и двеста милиона до три милиарда и осемстотин милиона лева.

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -