България

Почина проф. Веселин Тепавичаров – голям български етнолог и историк

Почина проф. Веселин Тепавичаров – дългогодишен преподавател в Историческия факултет на СУ

Поклонението ще се състои на 30 септември 2020 г. от 11.30 ч. в Траурен дом „Мира“ (срещу входа на Централните софийски гробища).
Веселин Тепавичаров е роден на 5 декември 1957 г. в гр. Етрополе. Завършва Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1981 г. и цялата му професионална съдба е свързана с живота и развитието на Алма матер. Доктор по история (1989), доцент по етнология (2000), доктор на науките за културата (2016), професор по етнология (2019). Два мандата е председател на Общото събрание на Историческия факултет, член на Контролния съвет при Софийския университет, два мандата е ръководител на катедра „Етнология“, член на Общото събрание на Софийския университет, дългогодишен член на Факултетния съвет на Историческия факултет. Носител на Почетен знак със синя лента на Софийския университет за цялостен принос към каузата на Алма матер.
Проф. днк Веселин Тепавичаров е член на редица авторитетни международни и национални академични асоциации и сдружения. Ръководител на успешно защитили докторанти и магистранти, на които помагаше неуморно и всеотдайно. Уважаван и ерудиран лектор и изследовател, чиито научни интереси са свързани с новата и съвременна българска история, с теорията и историята на етнологията и културната антропология, с политическата антропология. В това направление са и издадените от него монографии „СДС това съм аз (Политическа антропология на привържениците на СДС)“ (2018) и „Носталгията по социализма в България“ (2019), отбелязват от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
„Проф. Веселин Тепавичаров бе човек с голямо сърце, който изпитваше респект към Софийския университет. С позитивната енергия, която излъчваше, с тънкото си чувство за хумор, с любовта си към човека, проф. Тепавичаров бе неподправен хуманист, каквито рядко се срещат в нашата съвременност. Той винаги търсеше и намираше доброто у хората, затова по неповторим начин съчетаваше уменията на историка и етнолога.
Благодарим ти, скъпи Веско, за твоя професионализъм, за твоята отдаденост и сърцатост! Ти винаги ще бъдеш част от Историческия факултет.
Почивай в мир!
Поклон пред светлата му памет!“, споделят от Академичната общност на университета.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Снежи Раева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца