Екатерина Захариева се срещна с българската общност в Украйна

66

Екатерина Захариева се срещна с представители на българската общност в Украйна, съобщиха за медия „Нова Вест“ от Пресцентърът на МВнР.

“Прекланям се пред вашия дух, благодарение на който съхранихте българските традиции толкова време. Благодарение на вас успяхме не само да запазим Болградския регион, но и да го разширим.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към представители на над 200-хилядната българска общност в Украйна. Тя се срещна с тях в Одеса в третия ден от официалното си посещение в страната.

За съжаление заради строгите карантинни мерки в Болградския район Захариева не може да посети сърцето на българщината в Украйна, но представители на града, начело с кмета Сергей Дмитриев, пристигнаха, за да се видят с нея. На разговора присъстваха активисти от почти всички организации на българите и от населените места с компактно българско население в Украйна.

Българският първи дипломат изтъкна, че украинските власти са оказали пълно съдействие за запазването и разширяването на административния Болградския район, в който вече живее близо 74 000 души компактно българско население.

“На всичките си срещи в Киев заявих, че вие сте основната причина България и Украйна да имат толкова близки и приятелски отношения – обърна се Захариева към българите на срещата в Одеса. – Знам, че не ви е било винаги лесно да пазите българския език и култура, но искам да ви уверя, че днес ние работим много добре с украинското правителство.”
Обсъдени бяха и плановете за откриване на българско средно училище в Одеса, финансирано от България. “Премиерът на Украйна пое ангажимент пред мен най-сетне това училище да бъде открито. Ще изпратим работна група, за да избере сграда и да започне нейната подготовка. Новият закон в Украйна дава възможност за обучение на майчин език, но за да ви помогнем с преподаватели и за да се променят учебните програми, трябва да има желаещи ученици. Призивът ми е да записвате децата си, че желаят да изучават български език. Радвам се и че все повече студенти избират да учат в България – имаме намерения да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна”, заяви Захариева.
Българският външен министър покани всички организации на българите в чужбина да кандидатстват с проекти за финансиране по МВнР до края на октомври, като предвиденият бюджет за тази проектна сесия е 500 000 лева.

На срещата с българите в Одеса присъства и депутатката от Върховната Рада на Украйна, българката Тетяна Плачкова, съпредседател на Групата за приятелство с България. “Уверявам ви, че като първата жена българка в украинския парламент работя от първия ден на своя мандат за защитата на културата и правата на националните малцинства”, заяви Плачкова.
“Болград, столицата на българите в Бесарабия, който догодина ще навърши 200 години, винаги е отворен за вас. От името на жителите на града благодаря на вас лично и на МВнР за финансовата помощ по вашата програма “Помощ за развитие”, заяви кметът на Болград Сергей Дмитриев. Градът е получил за различни проекти от бюджета на МВнР около 70 000 лева.

Новият генерален консул на Република България в Одеса Светослав Иванов, който пое ръководството на тази важна дипломатическа мисия със 100-годишна история, обеща да работи с всеки наш сънародник в консулския окръг.

Захариева обсъди със сънародниците ни различни въпроси, които затрудняват българската общност: бюрократичните пречки при придобиването на българско гражданство, липсата на адекватна програма за първоначално посрещане и ориентиране на новоприетите студенти от Украйна в български вузове и настаняването им в общежития, нуждата от подкрепа за медиите на българското малцинство в Украйна, административното обслужване в консулската служба, осигуряването на преподаватели от България, как да се ползват програми, финансирани от ЕС, за нашите сънародници от Украйна.

По-рано през деня Екатерина Захариева се срещна с губернатора на Одеска област Максим Куций. “Благодаря за грижата, която полагате за хилядите наши сънародници тук – заяви българският първи дипломат. – Плановете на българската държава са да направи в Одеса едно наистина добро училище, което да е привлекателно не само за българските, но и за украинските деца.”

“Горд съм да ви приветствам в Одеска област. Подкрепям напълно плановете за откриване на българско училище и ще ви окажа пълно съдействие. Мисля, че няма украински гражданин, който да не е бил поне веднъж на море в България, и се надявам туристическият обмен да се възстанови и дори развие”, каза Максим Куций.
Захариева и одеският губернатор обсъдиха редица въпроси, свързани с туризма, отражението на Ковид върху икономиката и възможностите, които се предоставят на украински граждани за обучение в български университети и за сезонна трудова заетост в България.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама