Кощунство: Поругаха храмът, където е погребан Левски

210

В социалната мрежа Facebook се появи снимка с надпис „Тази сутрин храмът осъмна след „мирния“ протест със залята червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар“.Става въпрос за Църквата Св. Петка, в която се предполага, че е препогребан Васил Левски. 

Църквата се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието, предаде DarikNews.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама