Зъболекар предупреди: Носенето на маска може да се отрази на състоянието и хигиената на устата

124

Маските могат да предизвикат и проблеми с кожата – сърбеж, обриви и акне

Повечето хора вече свикват да носят маска за предпазване от коронавируса, но британски зъболекар предупреди, че тя може да се отрази на състоянието и хигиената на устата, съобщава БТА.

„Когато устата и носът са покрити дълго време, се променя дишането – човек започва да диша повече през устата. Това ограничава притока на влага и може да предизвика сухота. Сухата уста предразполага към кариеси, пародонтит и лош дъх”, каза д-р Джефри Сулицър.

Няколко неща могат да облекчат сухотата в устата. „Пийте вода, когато сваляте маската и се опитайте да увеличите отделянето на слюнка с дъвка или бонбони без захар”, съветва Сулицър.

Маските могат да предизвикат и проблеми с кожата – сърбеж, обриви и акне. „Те са чудесно средство за защита от COVID-19. Предизвикват обаче триене и връщат издишания въздух към лицето. Всеки път, когато вдишваме и издишваме, се натрупва въздух и маската го задържа до кожата на лицето”, добави дерматологът д-р Гириш Мохан от Хартфорд.

Той препоръчва да се мажем с мек почистващ препарат без аромати, след което да слагаме неароматизиран овлажнител. По кожата, покрита от маска, е добре да не се слага грим, защото той може да е допълнителен дразнител.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама