От днес: Започват проверки в Странджа, заради зачестилите нарушения

67

Процедурите за това ще започнат още в края на този месец, казват от пресслужбата на парка

От днес започват съвместни проверки на всички отговорни институции. Решението за това е взето от директора на парка по време на среща с представители на държавните горски стопанства в района и на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас, предава Дарик.

От пресслужбата на ПП „Странджа“ съобщават, че тема на разговорите са били зачестилите сигнали за нарушения на територията на парка от недобросъвестни туристи, паленето на огън и купищата боклуци, които „природолюбителите“ оставят след себе си. Ръководителите на горските стопанства са споделили своите наблюдения и загриженост от нарасналия поток от туристи и необходимостта от по-строг контрол.

COVID-кризата кара все повече хора да търсят възможности за почивка из планината и това създава редица неудобства и „отваря“ много проблеми, посочват експертите.

От пресслужбата на ПП „Странджа“ информират още, че при извършване на проверките ще бъде потърсено съдействие от служители на вътрешното ведомство и на „Гранична полиция“. За туристически сезон-2021 ще бъдат предприети мерки за определяне на места за бивакуване, съгласно действащото в страната законодателство.

Процедурите за това ще започнат още в края на този месец, казват от пресслужбата на парка.

По публикацията работи: Моника Цанкова

                                                         *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама