Случаят „Ситняково“: Къде бяха служителите на реда? (ВИДЕО)

182

„Нищо не оправдава ситуацията, която се получи пред румънското посолство. Никой не си задава въпроса как колата остава единствена в кръстовището. Всеки от блокираните автомобили по един или друг начин напусна кръстовището. Явно провокация има от двете страни. Не мога да оправдая нито едната, нито другата страна“.

Това каза зам.-директорът на СДВР ст. ком. Антон Златанов пред bTV по повод сблъсъка на бул. „Ситняково“ между протестиращи и автомобил, управляван от жена, който опита да пробие блокадата.

„Трябва да направим някои уточнения и да разсеем някои неистини относно протестите. Трябва да кажа кое е законно и кое не е. Обществото е склонно, чувайки нещо от микрофона на трибуната, да приемат, че нещо е истина, а то не е. „Гражданско неподчинение“ в Конституцията няма. Меко казано неистини са твърденията, че оттук граждани могат да пречат на други граждани“, коментира Златанов.

По думите му всеки има право на демонстрации, но по законовоустановения ред. У нас режимът не е разрешителен, а уведомителен. Трябва да има заявление за протеста.

„Именно и аз също се ядосвам за моменти, в които ни обвиняват в насилие. Тактиките на полицията е достатъчно толерантна. Това го правим за всички, не се стремим да пазим която и да е партия. Ние опазване гражданския ред“, коментира Антон Златанов.

„Кой да допусне умишлено такъв сблъсък? Протестът не започва нито в 21, нито в 22 ч., а около 16-18. В тези 40 дни имаше „изненади“, които ги разбираме от фейсбук. При всяко изненадващо блокиране на движението, винаги в капана между блокажа остават десетки коли. На съседните кръстовища по улица „Иван Асенов“, на „Черковна“, Телевизионната кула, първо там се поставят полицаи да отбиват движението“, заяви по темата с напрежението на бул. „Ситняково“ преди няколко вечери.

Гл. комисар Златанов увери, че МВР е дошло на мястото на „грозната сцена“ навреме. Не е имало предварително заявление, че там ще има блокада. Златанов каза, че от трибуната организаторите на протеста казват едно, но не винаги тълпата последва заръката.

„Един ден има, друг ден няма (блокада, бел. ред.) Ние сме изключително натоварени по ежедневната ни дейност. Всеки ден има оперативен ръководител, който взима решения на ден. Считам, че не трябва да се обвинява МВР. При възникване на инциденти реагираме. Палатковия лагер на „Орлов мост“ за мен е незаконен“, каза Антон Златанов.

„Правото на гражданския протест и Закона не са в единодействие. За да се развали лагерът полицията трябва да използва прекомерна сила, която не съответства на извършеното нарушение. Хората на „Орлов мост“ не са агресивни. Ако се появи такава, барикадите ще бъдат премахнати“, заяви Златанов.

За сблъсъка на „Ситняково“ той коментира още учудването си защо в един момент само тази кола е била останала в блокадата, а другите са се измъкнали.

„Нямаше полиция и ние затова счупихме колата на гражданката. Абсолютно несъстоятелна теза!“, реагира остро ст. ком. Златанов.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама