Папата: Би било тъжно, ако на богатите се даде предимство на ваксината Covid-19

68

„Богатите страни не трябва да си запазват коронавирусна ваксина и трябва да предоставят спасителни мерки на компании ангажирани с опазването на околната среда, като помагат на най-нуждаещите се и за „общото благо“.

Това каза папа Франциск днес, предаде „Ройтерс“.

„Би било тъжно, ако на богатите се даде предимство на ваксината Covid-19. Ще бъде тъжно, ако ваксината стане собственост на тази или онази нация, ако не е универсална и за всички“, добави той.

Над 150 ваксини са в процес на разработка, над 20 са в процес на тестове с хора и няколко са в късен стадий на изпитания, предава news.bg.

Франциск обясни, че ще е „скандално“, ако правителствата отпуснат парични средства, свързани с пандемията, само за избрани отрасли.

Критериите за компаниите, получаващи публична помощ трябва да бъдат, ако „допринесат за включването на хора, които обикновено са изключени (от обществото), за подпомагане на най-нуждаещите се, за общото благо и за грижата за околната среда“.

„Пандемията е криза и човек никога не излиза от криза така, както е бил преди. Или ставаме по-добри, или по-лоши. Трябва да продължим по-добри, за да се справим със социалните несправедливости и влошаването на околната среда“.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама