Подновени са проверките на млечните продукти в супермаркетите. Те бяха прекъснати заради противоепидемичните мерки в страната. Една от най-купуваните храни от българите-сиренето е и продуктът, който много често се фалшифицира. Слагат му се различни добавки, които променят качеството. Цената и твърдостта са основните показатели за качествен продукт.
„Това, което статистиката показва, е, че сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече, в сравнение с предходните години. Това не може да бъде единственият индикатор, който да показва, че те са вложени изцяло в млечните продукти”, обясни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, предаде NOVA.
Той даде съвети как потребителите да разпознаят истинския продукт от имитацията. „Цената е един от водещите индикатори. Тя обаче не е единственият – консистенцията и твърдостта на сиренето също са фактор – то не трябва да е меко.
На продукт, който е опакован, е много трудно да се направи визуализация. В магазините сиренето не трябва да е на цена под 12-13 лева в магазините, за кашкавала цената е около 18 лв.”, каза Зоров.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама