Костадин Ангелов: Мерките срещу COVID-19 у нас са достатъчни (ВИДЕО)

56

Няма нужда от разширяването на мерките или въвеждането на нови, обяви здравният министър

Мерките срещу разпространението на коронавируса у нас са достатъчни. Това обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов след среща с експертните съвети по епидемиологии.

Няма нужда от разширяването на мерките или въвеждането на нови, обяви Ангелов.

Той даде и сравнителни данни за последните две седмици. Цифрите сочели, че има намаляване на новозаболелите у нас с 9,8%. Увеличава се обаче броят на заразените на възраст от 15 до 29 години. През май месец младите са били 10%, а сега са близо 25%.

В момента няма съществен натиск върху болничната система. Здравните власти имат готовност за разкриване на нови легла за болни с коронавирус, ако се наложи.

Към момента навсякъде в болниците в страната има всичко необходимо – маски, дезинфектанти, ръкавици и др.

„Най-вероятният път на разпространение на заразата в дома за възрастни в Русе е неспазване на противоепидемичните мерки. Във Варна проверяваме възможността за внасяне на заразата чрез персонала”, каза здравният министър.

По отношение на протестите, проф. Ангелов препоръча на хората колкото могат да спазват мерките, да слагат маски и да стоят на разстояние един от друг.

Здравните власти работят също в посока учебната година да започне присъствено.

От началото на пандемията у нас са регистрирани 12 159 случая на COVID-19.

829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 са излекувани, 404 са починали.


Видео: NOVA

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама