Учени наблюдаваха супер рядък вид делфин в Черно море

blank
Кадър: Youtube

По време на експедиция за изучаване на китоподобните в Черно и Азовско море, екип изследователи от Института по биология на Южните морета на Руската академия на науките успяха да наблюдават делфин албинос. Такива случаи са сравнително редки сред китоподобните.

Екземплярът с необичаен цвят принадлежи към делфините афали – вид, който става все по-рядък в Черно море.

За цялото време на експедицията екипът регистрира само две големи групи афали според пресслужбата на института, съобщава руското издание N+1.

Другите морски бозайници – муткури и обикновени делфини – са били по-многобройни.

За оценка на числеността на делфините и муткурите, изследователите използват няколко различни метода – наблюдение на морските бозайници от палубата, регистриране с помощта на фотографска техника и запис на звуковите им сигнали с хидрофон. Това устройство позволява да се чуят „разговорите“ на делфините в радиус от два километра от кораба.

В един от последните дни на експедицията учените успяват да срещнат във водите на Националния природен парк „Тарханкутски“ един много необичаен делфин – чисто бял делфин афала. За последен път друг подобен екземляр със същата аномалия, наречена пиебалдизъм, е видян в Черно море преди седем години.

Българският специалист по морски бозайници Галина Мешкова отбелязва, че „най-интересното е, че подобни индивиди са наблюдавани в Русия и Украйна, но не и в нашата част от морето“.

Според руските биолози албиносът делфин е млад индивид, който се движи с по-голям роднина, вероятно майка му. За съжаление, въпреки младата си възраст, необичайният делфин вече е пострадал от хората – на опашката му се забелязват дълбоки белези, характерни признаци на нараняване от корабен винт. Като цяло състоянието на младия делфин е задоволително, но изследователите се притесняват, че семейството му може да мигрира за риболов извън парка, където може да се сблъсква с много опасности.

Човешката дейност вече доведе до това, че черноморските делфини са се превърнали в рядък вид. За цялата експедиция учените само два пъти са се срещнали с големи групи от тези делфини, наброяващи около двадесет екземпляра. Това съответства с данните, събирани през годините от служители на биостанция Карадаг.

Според учените афалите водят крайбрежен начин на живот, така че по-често от другите черноморски китоподобни се сблъскват с последиците от човешката дейност – например свръхулов, замърсяване на бреговата ивица и неограничен туризъм. Всички тези фактори усложняват положението на застрашената популация и дават малък шанс за неговото възстановяване.

Източник:  Nplus1

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама