Европейският хамстер може да изчезне в близките 30 години

blank
Снимка: Pixabay

Хамстерите може и да са от най-ярките видове, които са застрашени  от непосредствено изчезване, но не са по-малко важни за екосистемите.

Това показва доклад за най-застрашените видове животни, пише „Гардиън“. Популацията на европейския хамстер в Европа и Русия е бил изключително голям, но в момента териториалният му ареал е много по-малък, а според текущото темпо той може да изчезне в рамките на 30 години, показва червения списък със застрашени животни на Международния съюз за защита на природата.

Основната причина за този тренд се крие това, че има драстичен спад в размножаването на европейския хамстер, предава „Дарик“. Докато преди женският хамстер е раждал по 20 малки на година, сега това число е намаляло до 5 или 6.

Няма установена причина за това, но се отчитат фактори като интензивното фермерство, глобалното затопляне и светлинното замърсяване (резултат от комбинация от различни източници на изкуствено осветление).

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама