Ананиев уточни с новa заповед къде е задължително да носим маски

blank
Кадър: Facebook

С нови заповеди на Ананиев: С маски в храмовете и църквите, но не и в заведенията и фитнеса

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нови четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

С първият документ се дава право на чуждестранни студенти да влизат в България. В заповедта е посочено, че забраната вече няма да се отнася до лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната година, както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на следващата учебна година.

Втората заповед определя правилата за изписване на пациенти с коронавирус от болниците. Връща се изискването за два отрицателни PCR теста взети в рамките на два последователни дни. Допуска се обаче пациентите да се приберат вкъщи и ако имат документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум три допълнителни дни без симптоми (вкл. без повишаване на телесната температура, без прием на антипиретици и без респираторни прояви.

В третата заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България за първи път по-подробно се изброяват местата, на които задължително трябва да носим маски.

„Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност“, гласи заповедта.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама