300-хиляден град е под карантина заради скок на заразените с Covid-19

blank
Снимка: Pixabay

Лестър стана първият изолиран британски град на фона на рязък скок в заразените с Covid-19.

Британското правителство наложи карантина в града, където броят на инфектираните стана най-големият в страната. Обединеното кралство постепенно разхлабва мерките, наложени заради пандемията. В Лестър обаче се наблюдава обратният процес. Според здравния министър Мат Ханкок ръстът на заразените там за последната седмица е 135 на 10 000 души, което е три пъти повече, отколкото във втория най-засегнат град, предава bTV.

Ханкок призова хората да отменят несъществените пътувания до и от Лестър, както и в рамките на самия град, който се намира в Централна Англия. Съседните райони в графство Лестършир също са включени в карантинните мерки.

Оптимизъм от „Даунинг стрийт“

Британският премиер Борис Джонсън ще представи днес мащабен възстановителен план в подкрепа на британската икономика, която пострада тежко от Covid-пандемията. Очаква се премиерът да обяви планове за ускорено строителство на болници, училища, жилища, пътна и железопътна инфраструктура.

В същото време той обещава, че страната няма да се върне към драстичните икономии като преди десет години, по време на управлението на Дейвид Камерън. Строгата карантина, наложена през април заради пандемията, доведе до над 20% спад в британската икономика.

Без допълнителна помощ от държавата безработицата може да достигне нива от 80-те години на миналия век и да надхвърли пика от 3 300 000, регистриран през 1984 г. пише вестник „Обзървър“, цитирайки анализ на Камарата на общините.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама