Какво включва задължителният формуляр за пътуване в Гърция от 1 юли?

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Гърция драстично промени правилата за пътуване на почивка и по работа. Всички влизащи в южната ни съседка от утре задължително трябва да са попълнили предварително декларация в интернет

В нея описват начина на пътуване – с подробности за превозното средство или полета си, дата на влизане и граничен пункт.
Искат се лични и паспортни данни и подробна информация за контакт – като телефон, имейл и домашен адрес.

Формулярът може да бъде намерен тук: https://travel.gov.gr/#

- Реклама -

Влизащите в Гърция трябва да опишат историята на пътуванията си в други държави и да посочат точния адрес, където ще отседнат.
Както и свой близък за връзка. И нещо много важно – формулярите трябва да се попълват минимум 48 часа преди пътуване.
Още пречки по пътя към гръцкото море. За да преминете през границата, трябва да имате предварително попълнена декларация. Тя се попълва онлайн най-малко 48 часа преди пътуването, което затруднява импулсивните пътувания. Новата мярка е в сила от 1 юли.

Туроператорите, разбрали за нововъведението, са объркани. Затова и пускат запитване до властите с надеждата това неудобство да отпадне.

„Чакаме отговор от посланика да видим наистина дали ще трябва да се попълват тези декларации, дали това ще става онлайн 48 часа преди датата на заминаване, или ще може тези данни да се попълват и тези декларации на място на КПП- то“, коментира пред БТВ Таня Пенчева, туроператор.

„В сайта на гръцкото правителство е написано какво точно трябва да се направи, сега ще уточним дали до 48 часа, или от 48 часа по-рано трябва да се обявява пътуването“, заяви Здравка Чимева, туроператор.

Всъщност оказва се. че новата форма е задължителна, категоричен е съветникът в посолството в Атина Йоханес Крикорян.

На въпрос можем ли ако решим утре да пътувам, днес да попълня да попълним Йоханес Крикорян, съветник в посолството в Атина, заяви, че не можем.
Законово установеният срок е най-малко 48 часа преди пътуване, поясни той.
Мария Чокова ще почива на Бяло море. Със съпруга и избрали датата 25 юли.
„Много сме притеснени за това и затова дойдох тук да попитам, обаче след като сме с агенция, те ще попълнят всичко и ще сме спокойни, вярвам, че няма да има проблеми*, казва Мария Чокова, турист.

„Да ползват помощ от някого, защото в момента единствената възможност е електронно попълване на формуляра на английски език“, поясни Йоханес Крикорян, съветник в посолството в Атина.

Сред данните, които се вписват, освен имена. ЕГН и адрес, се изискват още подробности, които Мария попълва с помощта на туроператора.

След като всички данни са попълнени, се чака отговор.
Приканват ни да чакаме втори имейл, с код, който да ни идентифицира на границата. Но такъв имейл не идва.

„Вторият имейл, който е важният, ще бъде с важния QR код. Той ще бъде получен до 48 часа и ще трябва да се представи на граничните власти.’*, обясни Йоханес Крикорян.

Туроператорът попълва и алтернативна декларация на хартия.

„Ние ще гарантираме на клиентите попълването на този формуляр, който те ще носят със себе си, все пак да покажат на границата, че всъщност информацията, която искат във онлайн формата я има налична и тука и се надявам да няма проблем, явно и при съседите ни все още нещата се уточняват“, казва Михаела Барбалова, туроператор.

Това обаче няма да свърши работа на границата, без кода, който реално доказва, че туристът е попълнил електронната декларация. Не е ясно какво ще се случи, ако изберете да влезете в Гърция през пункта край Гоце Делчев, защото той не фигурира в сайта.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -