Любопитно

НАСА дава награда от 35 000 долара за иновативна космическа тоалетна

Астронавтите на „Артемида“, които ще изследват Луната, ще използват най-модерните космически системи на 21-ви век – но и някои от основните домашни удобства, като тоалетна. 

НАСА призовава глобалната общност да помогне с иновативна концепция за космически тоалетни в програма, наречена „Lunar Loo Challeng“, предава „Дарик“.

Еволюцията на космическата тоалетна започна с космическата совалка, а астронавтите, живеещи на борда на Международната космическа станция, използват тоалетна, предназначена за дълготрайни мисии в микрогравитацията. Астронавтите, които изследват Луната обаче, ще се нуждаят от по-малка, по-лека, по-опростена тоалетна за лунната си совалка, тъй като всеки грам маса там е внимателно разпределен. За всеки килограм маса е необходимо 10 килограма гориво, за да се спусне на лунната повърхност и да се изстреля обратно към лунната орбита.

„Lunar Loo Challenge“ търси нови дизайнерски концепции за компактни тоалетни с малка маса, които могат да намалят сегашната съвременна тоалетна маса с повече от половината – от 54 кг на 31 кг – и да намалят обема със 70% – от 0,17 кубически метра до 0,12 кубически метра. За сравнение стандартната тоалетна, която имате в дома си, тежи 30-60 кг, но сложността на работата в среда с намалена гравитация изисква повече компоненти за космическа тоалетна.

„Нашите астронавти извършват невероятни научни подвизи и реализират революционни постижения в областта на космическото изследване. Но в края на деня те все пак са хора. Трябва да им осигурим същите нужди, както тук, на Земята, за да могат да продължат да вършат работата си“, казва Майк Интербартоло, мениджър на „Lunar Loo Challenge“ от системата за отделение на екипажа на НАСА в космическия център „Джонсън“ в Хюстън.

Концепциите за дизайн на лунна тоалетна трябва да позволяват на астронавтите да уринират и дефектират както в лунната гравитация, така и в микрогравитацията. Гравитацията на Луната е приблизително една шеста от земната гравитация. Микрогравитацията е това, което обикновено се счита за „нула-g“ и се усеща като безтегловност.

Концепция за тоалетна може да предлага всеки на възраст над 18 години, участващ индивидуално или в екип. „Junior Challenge“ е пък за всеки под 18-годишна възраст, също индивидуално или в екип.

Подадените документи ще бъдат оценявани въз основа на предложените възможности, техническа изпълнимост, безопасност и цялостни иновации. „Lunar Loo Challenge“ предлага сумарна награда от $35 000, която ще бъде поделена между първите три дизайна. Най-добрите трима участници в категорията „junior“ ще получат специално отличие и артикул от официална стока на НАСА.

Връщането на Луната до 2024 г. е амбициозна цел и НАСА вече работи по подходи за подобряване на съществуващите космически тоалетни. Агенцията също е наясно с риска да поиска идеи от широката общественост, знаейки, че те подхождат към проблемите с мислене, различно от традиционното аерокосмическо инженерство.

„Глобалната общност на иноваторите предоставя ценна визия и експертен опит, които може би нямаме на вътрешно ниво“, казва Стив Радър, заместник-мениджър на лабораторията за иновации на НАСА (NTL). „Предизвикателства като това ни позволяват да включим творческо мислене и да намерим непознати или неразвити решения.“

По публикацията работи Снежина Раева 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 3 седмици
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца