Антарктическите пингвини печелят от глобалното затопляне

42
blank
Кадър: YouTube
- Реклама -

Докато климатолозите се безпокоят от топящия се морски лед в Антарктика, пингвините са много щастливи, защото предпочитат леда в Южния океан да е по-малко, предаде ЮПИ, цитирана от БТА

Учени от японския Национален институт за полярни изследвания установиха, че колкото по-малко е ледът, толкова по-успешно се развъждат пингвините, защото по-лесно намират храна. Така се връщат в гнездото си по-бързо и хранят по-често и по-добре малките.

За изследването си учените са наблюдавали колонии от пингвини на Адели: като са сложили по три инструмента на няколко десетки птици. Комбинацията от джипиес тракери, акселерометри и видеокамери им е дала възможност да проследят как движението и поведението им се променя с годините и с намаляването на леда.
В сезоните с повече лед пингвините се движели бавно и търсели пукнатини в леда, за да се гмуркат многократно в тях. Когато се гмуркат само в пукнатини, съперничеството помежду им е по-голямо. разказа ръководителят на екипа Юки Уатанабе. Освен това птиците се движат много по-ефикасно във водата – четири пъти по-бързо, отколкото когато ходят.

- Реклама -

Когато ледът бил по-малко, пингвините се движели по-лесно, гмуркали се. щом пожелаят.
При по-малко лед във водата също влиза повече светлина и се увеличава крилът, който е основната храна на пингвините на Адели.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -