Лавандулата: Любимо място за снимки. Къде да я намерим

383

Все по-популярни стават снимките в социалните мрежи, на хора в полета от лавандула. Освен, че има много полезни качества, растението е и много красиво.Със специфичния си лилав цвят, лавандулата е способна да накара случайния минувач да се отбие край и да се любува дълго на красотата й.

Полета от лавандула може да видите в нивята между морските градове Балчик и Каварна. Обичайна гледка там са отбилите автомобили и снимащи се хора в полето от лавандула.

Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина. Приложението й сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8 – 1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.

Лавандуловия цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама