Министър Вълчев:Студентите ще влизат по-трудно, отколкото през минали години

357

Министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев направи коментар на резултатите от матурите тази година. Сопред него по-високия резултат, в сравнение с 2019г. е свързан с трудността на изпита. Вълчев допълни, че на 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

Вълчев, отбеляза, че на кандидатстудентските изпити, обаче, има много повече отлични оценки, отколкото на матурите, предаде БНТ.

„Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията.“

Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно по време на дистанционното обучение. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати. 10-11% не са били обхванати ефективно. 25-26% са учили асинхронно.

Тази година е намален приемът на студенти във всички висши училища, включително и в Софийския университет. Това означава, че при равни други условия ще влязат ученици с по-високи резултати, обясни Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Нашите висши училища през последните години, 203 десетилетия, занижиха критериите. Това беше част от стратегиите им за конкуренция. Но времето за това свърши. Студентите са по-малко. Ние като държава ще финансираме по-малко студенти, но с по-високо финансиране на един учащ. При намален прием ще се влиза по-трудно, отколкото през минали години.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама