България

Излекувани от коронавирус помагат на болните в България

От Военномедицинска академия – ВМА, съобщават, че излекувани от коронавирус пациенти са станали донори на плазма. Това се случва точно в Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. До този момент десет души са станали донори на плазма, научаваме от официалната страница на ВМА в социалната мрежа Фейсбук.

❣️Тази година кампанията „БЪДИ ЕДИН ОТ НАС! ДАРИ КРЪВ – СПАСИ ЖИВОТ!” премина под знака на COVID-19. В акцията се включиха пациенти на ВМА, които са преболедували новия коронавирус. Те дариха реконвалесцентна плазма, която ще бъде използвана при лечението на други пациенти.

❣️До момента 10 души са станали донори на плазма, като една част от нея е използвана, а другата се съхранява като депо и когато е необходимо, ще бъде подадена за клинично приложение от колегите – инфекционисти, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

❣️Той поясни, че всички тези дарители са пациенти на ВМА и здравословното им състояние се познава добре от специалистите по инфекциозни болести.

❣️Ние правим и допълнителни изследвания, за да бъде безопасна процедурата както за донорите, така и за специалистите, които работят с тях. Процедурата е напълно безопасна, като на този етап във ВМА използваме два метода – при първия изолираме плазма от единица цяла кръв, а при втория – по-модерен, който видяхме и на място в италианска болница – чрез т.нар. апаратна плазмафереза, поясни още проф. Попов.

❣️Най-малко 14 дни трябва да минат след отрицателния PCR-тест, за да може един пациент след това да стане донор на плазма.

❣️Досега този метод на лечение сме приложили при 9 наши болни, със значителен успех. Трябва да отбележа, че той не е универсален и не може да се прилага при всички болни. Около 70% от пациентите ни са подходящи – основно тези, при които имаме клинични и параклинични белези, че заболяването ще протече като тежка клинична форма. Резултатите идват много бързо след преливането на плазмата, още в същия, най-късно на следващия ден болните съобщават, че се чувстват по-свежи и по-добре, подчерта от своя страна и полк. доц. Георги Попов – началник на Катедрата по инфекциозни болести.

В момента във ВМА се лекуват 14 пациенти с COVID-19, а двойно повече се намират на домашно лечение.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици