Двойка застрашени египетски лешояди се радват на първото си излюпено малко (ВИДЕО/СНИМКИ)

200

След повече от 40 дни двойката египетски лешояди, която повече от 10 години гнезди в скалите над Провадия, се радват на първото си излюпено малко. До седмица се очаква да се излюпи и второто лешоядче

За девета поредна година защитените птици могат да бъдат видяни на живо благодарение на камерите, които организацията постави там. Стриймът е през официалната интернет страница на БДЗП или през двете камери на сайта на проекта www.LifeNeophron.eu

Преди 40 дни птиците построиха гнездото си, а сега както се очакваше се излюпи първата им малко. От 2012 досега те са отгледали общо 12 малки. Завръщат се в Провадия, защото мястото е много добро и те го предпочитат пред всички останали. Там се чувстват сигурни и защитени. Също така се връщат на мястото, на което са родени, което означава, че имат някакъв вид памет.

Кадър: Youtube
Кадър: Youtube

Египетският лешояд е застрашен вид по целия свят, а на Балканите са останали едва 50 двойки. От тях в България има 24 птици от този вид – в Провадия, Природния парк Русенски Лом и по долината на река Арда в Източните Родопи.

Увеличението на активностите на хората е основната причина броят им да намалява през годините и те са включени в Червения списък на застрашените видове.

Кадър: Youtube

Египетският лешояд (Neophron percnopterus) е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. Размахът на крилете му е до 180 см., а дължината на тялото 60-70 см. В полет може да се сбърка с белия щъркел, от който се отличава по клиновидната опашка и късите крака и шия. Гнезди основно на скали и скални стени и живее близо до хората. Моногамен вид, който в Древен Египет се е смятал за символ на родителските грижи. Но ако загуби половинката си, намира нова, за да продължи размножаването си.

Кадър: Youtube

Той е уникален и със своята интелигентност и е една от малкото птици в света, която използва сечива. В Африка многократно е наблюдаван да използва камъни, за да разчупва изоставени щраусови яйца, допълва още орнитологът.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама