България

Този уикенд почистват най-дългата ивица по южното Черноморие

Застъпници на плажовете ще почистят най-дългата ивица по южното Черноморие на 6-и и 7-и юни. Организаторите отправят национален апел към гражданите за подкрепа, съобщиха за медия „Нова Варна“ от организаторите на инициативата. 

През първия уикенд на юни е планирано мащабно почистване на шесткилометровия плаж “Ивицата”, част от защитената местност Поморийско езеро. То е отделено от морето с естествена пясъчна коса, която създава уникална крайбрежна лагуна, единствената по рода си в България. Над езерото минава Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. 269 различни вида птици са наблюдавани в района.

Инициативата се организира от проекта “Плажоводител”, чиято цел е да създаде подробен български плажеводител включващ 1200 места на българското Черноморие. Освен детайлната туристическа плажна карта, чиято цел е да покаже на родните туристи места, за които не са и подозирали, организаторите в лицето на Мартин Дерменджиев, си поставят за цел да почистят колкото се може повече плажове в България.

До момента, чрез самоинциативност, за изключително кратко време от април до сега бяха почистени различни места, основно в областа около Поморие – югоизточният бряг на Поморийското езеро, любимото място на поморийци, Яворовите скали и плажът около къмпинг “Даяна”.

Въпреки, че в инциативите до момента се включиха Сдружение „Граждани за Поморие“, Сдружение „Зелени Балкани“ и Община Поморие, както и много граждани – любители на чистата природа, почистването на шест киломтровия плаж – “Ивицата” има нужда от по-масова подкрепа. За целта организаторите и групата за гражданско съмишленичеството “АЗЗА” призовават, посредством медиите, всички граждани да се включат в благородната кауза.

Желаещите могат да се присъединят към доброволческата група на 6-и (събота) и 7-и (неделя) юни от 10:00 часа, като се явят на сборният пункт – краят на ул. „Професор Парашкев Стоянов“, Поморие. Организаторите са подсигурили чували, ръкавици и транспорт за извозване на боклука. Вие си вземете доброто настроение!

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди един ден
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди един ден
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца