В Унгария скочиха срещу Истанбулската конвенция. Забраниха със закон смяната на пола

blank
Унгарският парламент гласува във вторник да не се позволява на гражданите да променят законно своя пол, като се противопоставя на протестите в страната и в чужбина и предупрежденията, че транссексуалните граждани ще бъдат изправени пред по-голяма дискриминация

Текстът на новия закон, който беше приет, гласи, че полът ще бъде определен като „биологичен пол въз основа на първични полови характеристики и хромозоми„.

Законът прави невъзможно да се промени пола на човек, записан при раждането, и следователно също така предотвратява промяната на законно признатия пол.

Унгарската организация за правата на ЛГБТ “Хаттер“ нарече този ход „тъжен и възмутителен“ и заяви, че игнорира „практическите проблеми и опасенията за правата на човека, повдигнати от десетки организации на гражданското общество и международни органи„.

Критиците се опасяват, че правителството на премиера Виктор Орбан прокарва части от своята противоречива социално консервативна програма, докато вниманието се разсейва от коронавирусната криза, информират от Канал 3.

Няма да се откажем от борбата: молим президента на републиката да изпрати закона за преразглеждане в Конституционния съд„, казаха от „Хаттер“ в изявление, изпратено до AFP, като добавиха, че ще проучат възможните правни предизвикателства пред закона, както в Унгария, така и в чужбина.

Правозащитниците твърдят, че новият закон ще изложи транссексуалните унгарци на по-голяма дискриминация при заетостта, жилищата, достъпа до стоки и услуги и официалните процедури.

По-рано този месец парламентът – доминиран от партията на Орбан Фидес – отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция.

Правителството се противопоставя частично на Истанбулската конвенция с мотива, че насърчава “разрушителните идеологии на пола“.

Откакто Орбан дойде на власт през 2010 г., неговото правителство провежда няколко политики, в които се казва, че поддържа традиционните унгарски ценности, включително вмъкване на дефиниция за брак в конституцията като между мъж и жена.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама