Рибата е била винаги част от трапезата на българина. Това не се отнася само за морските хора. Дори да са от вътрешността на страна, вкусът към морската храна е залегнал в харакетра на нашенеца.
Прочути са рибните пазари в морските ни градове Варна и Бургас. Но във всяко селище по морето, дори във всяка махала има рибари, които с удоволствие предлагат своя добър улов на желаещите да си закупят прясна риба. Все още може да се видят и чуят в почивни дни във Варна да обикалят рибари сутрин, из Гръцката махала, след като са извадили рибата.
снимка: Facebook
Една от най-обичаната риба за поколения българи си остава Цацата или т.н. Трицона. Това е малка, но много вкусна рибка, която е емблема за летните заведения по цялото черноморие. Основно цацата се приготвя пържена. Но има много регионални рецепти, които привнасят нюанси при приготвянето на тази риба.
Като пример може да се посочи рецепта за цаца на фурна. Тогава може да се сложи и домат. Към момента рибарите са доволни от улова. В рибарските селища по Северното черноморие може ежедневно да се открие цаца, хамсия, попчета и други риби.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама