За какви заболявания алармира ниското кръвно налягане?

349

Повечето хора страдат от високо кръвно налягане – хипертония, но малко хора знаят, че ниско кръвно налягане – хипотония също показва наличието на различни опасни заболявания.

Традиционно хипотонията се подценява, но всъщност изобщо не трябва.

Ето от какви болести може да страдате, ако имате ниско кръвно налягане:

Анемия

Анемията е заболяване, при което човек няма достатъчно червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта си. В този случай кръвното спада, силите на човек отслабват, изпитва сънливост и летаргичност. Кръвното по време на анемия намалява поради липса на желязо в организма. В зависимост от нивото на феритин, на човек се предписва специална диета с храни, богати на желязо, или допълнителни лекарства, които повишават нивото му в кръвта.

Хипотиреоидизъм

Това заболяване се появява поради липса на хормони на щитовидната жлеза, които произвежда. Хипотиреоидизмът може да бъде причина както за ниско, така и за високо кръвно налягане.

Това заболяване има много последствия, сред които може да има безплодие и еректилна дисфункция. Първо, лекарят определя причината за заболяването, а след това пристъпва към лечение и попълване нивото на хормоните.

Дефицит в надбъбречната кора

Това заболяване е изключително рядко, но често е причина за ниско кръвно налягане. Той е свързан и с производството на лукокортикоидни и минералокортикоидни хормони, които се произвеждат в самата кора на надбъбречната жлеза.

Обикновено болестта се проявява след 40 години, но може да започне в млада възраст. В допълнение към ниското кръвно налягане се характеризира с потъмняване на кожата и лигавиците.

Източник: Здраве.то

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама