Без ритуал край извора на Дамбалъ тази година

blank
Снимка: Община Момчилград

Ритуалът край планинския извор на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май няма да се състои тази година заради опасността от разпространение на коронавируса.

Това реши на заседание общинският кризисен щаб на Момчилград. Решението е взето след като беше получено писмо от председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, информират от Община Момчилград.

В него се цитира заповедта на здравния министър от 13 март, с която се забраняват всички масови мероприятия. Позицията на Областната дирекция на МВР – Кърджали е, че поради усложнената епидемична обстановка и спазването на санитарно-хигиенните мерки, провеждането на събитието в нощта на 5 срещу 6 май в настоящия момент не е целесъобразно.

„За броени седмици пандемията от коронавирус промени живота на хората в целия свят. Даваме си сметка, че посещението на Дамбалъ в нощта на Хъдърлез е важно за много хора. В същото време струпването на голям брой посетители поставя под риск човешки животи. Нека бъдем отговорни, да помислим за опасностите и да не допуснем ние и близките ни да станем жертви на заразата“, заяви кметът на общината Илкнур Кязим.

Общинският кризисен щаб ще окаже съдействие на служителите на на РУ – Момчилград за прилагането предписанията на здравния министър, включително при изграждането на пунктове на подходите за Дамбалъ.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама