Днес е Томина неделя. Защо отново се боядисват яйца

154

Първата неделя след Въкресение Христово се нарича Томина. На Тамина неделя, според стари традиции се боядисват отново яйца. Но този път те се раздават с покой на душите на мъртвите предци. 

Днес имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава.

Това е осмия ден след Възкресение. Тогава  Православната църква чества свети апостол Тома.  В историята той остава като „Тома Неверни“. В същото време това название се превръща и в нарицателно в битовата реч.

След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват: „Видяхме Господа“, той им отвръща: „Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам.“

Христос се обръща към него и му казва: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама