Доц. Ангел Кунчев: Грипът е по-заразен, но е по-лечим от коронавируса

108

Грипът е по-заразен и по-лесно се предава, но е по-лечим от коронавируса. Тепърва предстои да видим дали тези антитела са устойчиви и ще опазят човека през следващите месеци.

Това каза пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е и член на Националния оперативен щаб.

„Вървим към леко отпускане на мерките. Скоро ще бъде вдигната забраната за парковете и градинките, както и за Витоша“, каза той.

Той уточни обаче, че за да стане това, трябва да са налице две неща – тенденция за задържане на инфектираните и намаляване на болестта, както и да има възможност за контрол. Доц. Кучев беше категоричен обаче, че забраните пак ще бъдат въведени, ако хора започнат да се събират на групи в парковете, за да пият бира, например.

По думите му мерките в България са много по-меки, отколкото в други държави, където хората нямат право да излизат повече на сто метра от домовете си. Главният здравен инспектор посочи, че нашата страна е трета по-най-ниска смъртност от COVID-19, като пред нас са само Латвия и Словения.

„Въпреки това обаче, в щаба сме подложени на всякакви критики в социалните мрежи. Какво щеше да бъде, ако показателите ни бяха много по-неблагоприятни“, изрази огорчение той.

„Заразените здравни работници са почти толкова, колкото са и в другите страни. Има клипчета как се слага защитно облекло, защитни облекла има. Прави впечатление, че инфектираните не са от тези, обслужващи пациенти с коронавирус, а от други специалности. Това говори само за едно – никой не може да се оправдае с незнание, по-скоро става дума за проявена немарливост”, отбеляза главният здравен инспектор.

Той посочи, че медиците в България са много по-готови за инфекцията и борбата с нея, отколкото само до преди месец.

„Вероятно по време на извънредните мерки ще се натрупа контингент от хора, които и сега не смеят да се прегледат”. Така той коментира опасността да бъдат пропуснати профилактичните прегледи и при някои хора заболяванията да не бъдат открити и лекувани навреме.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама