Любопитно

10 трика как да сварим яйцата за Великден

Великденските празници са вече на прага ни и със сигурност в главата на всички домакини се въртят мисли за празнични трапези, боядисване на яйца, козунаци, агънца и щедри пролетни салати.

Днес сме решили да ви дадем няколко съвета как да сварите успешно яйцата, за да избегнете пукванията и да можете да боядисате възможно повече великденски яйчица, пише actualno.com.

Как да сварим яйцата

1. Хубаво е яйцата да не са съвсем пресни като ги варите, защото в последствие половината белтък остава по черупката. Ако можете варете яйца, които са на около 3 дена.

2. Следващ важен въпрос е кога да сложим яйцата във водата. Някои източници ни препоръчват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода и чак тогава завирането им.

3. Започваме да нареждаме яйцата в тенджера – подберете си по-малка такава. Задължително се поставят на един ред, само по дъното.

4. Сложете 1 ч.л сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет, за да „хване” боята, с която в последствие ще се боядисва. Това в случай, че варите яйца за Великден.

5. Слагате водата заедно с яйцата да заврат. След като са заврели, някои домакини намалят огъня, други го поддържат същия. Нашето предложение е да го намалите, ако досега не сте варили яйца.

6. След като заврат засичате време като зависи какви яйца искате да направите – твърдо сварени или рохки. Освен това времето зависи и от големината на яйцата. За да имате течен жълтък и твърд белтък, варете яйцата 4 минути. С една минута повече (5мин.) ако искате сърцевината на жълтъка да е рохкава. За твърдо сварени времето е 8 минути.

7. След като мине определеното време, отдръпвате яйцата от котлона и сложете тенджерата и яйцата под течаща вода за около минута.

8. После сложете яйцата в съд със студена вода, за да се охладят. Целта е да можете да ги държите в ръка.

9. Ако приготвяте яйцата за Великден, пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене. Не бива обаче яйцата да изстиват напълно, защото няма да могат да „хванат” хубаво от боичките.

10. Ако варите яйца за Великден и те са леко напукани – в случай, че напукването е малко и няма излят навън белтък, не се отказвайте от яйцето. Когато леко изстине, пукнатината почти няма да личи, а след като го боядисате изобщо няма да се вижда.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Как климатичните и вентилационни системи влияят върху комфорта на помещението?

В днешни дни прекарваме голяма част от времето си в закрити пространства – домове, офиси,…

преди 5 дни
  • Спонсорирани

Хранителни добавки за мъже и жени – какво трябва да знаете?

Днес, когато все повече хора осъзнават нуждата от здравословен начин на живот, хранителните добавки се…

преди 4 седмици
  • България

Стотици доброволци дадоха старт на националната информационна кампания на ГД за Президентска република

Гражданско движение за президентска република даде старт на национална информационна кампания Националната кампания за президентска…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Какво трябва да има всяка добра гейминг маса?

В света на гейминга компромисите нямат място – всеки детайл може да бъде решаващ в…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Как да подобрим работния си процес с правилния избор на техника?

В съвременния свят все повече длъжности и професии са обвързани с употребата на техника. Това…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

За какво стига кредит до 5000 лв.

Личното ни възприемане на стойността на парите е нещо много специфично. Според средата, в която…

преди 3 месеца