Климатолог разкри какво лято ни чака

381
blank

От следващия понеделник ни очаква захлаждане с валежи от дъжд. В повечето райони на България в периода 21-24 април максималните температури ще бъдат между 14 и 18 градуса. Това каза пред Новини.бг климатологът проф. Георги Рачев.

Този тип атмосферна циркулация с минимални температури между 5 и 10 градуса и максимални температури между 15 и 19 градуса ще се запази до края на месеца, добави той.

Има много голяма вероятност април да се яви хладен месец. До момента е по-студен с 2-3 градуса, а това не се е случвало през последните 2-3 години, отбеляза проф. Рачев.

Месец май се очертава като нормален месец. Очаква се температурите да бъдат близки до многогодишните средномесечни температури, а те на отделни места са вече много високи – 18-19 градуса. Валежите ще бъдат в норма. Надявам се да валежите да бъдат равномерни. По-добре е да имаме няколко периода на валежи, за да може да се попълни подпочвената влага, която е необходима, посочи климатологът.

Той разкри, че според дългосрочната прогноза засега се очаква това лято да наподобява предишните две лета. Те се отличаваха с нормални температури за Западна България, малко по-високи за Източна България. Повече валежи в Западна България и по-малко по морето. По-валежен юни месец на фона на цялото лято и по-сухо и топло време през втората половина на юли и август месец, прогнозира проф. Георги Рачев.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама