България

Училищата могат да плащат таксите за интернет на деца без възможности

Правителството прие допълнение на наредбата за финансиране на образователните институции

Министерският съвет прие допълнение на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с ПМС №219 от 2017 г.

Съгласно допълнението училищата ще имат възможност да извършват разходи за доставка на интернет свързаност по местоживеене на учениците, които по социални причини не разполагат с достъп до интернет. Това ще важи в случаите, когато присъственият учебен процес в училището е временно преустановен по предписание на компетентен орган, поради което обучението на учениците се осъществява от разстояние в електронна среда.

Промените се налагат във връзка с част от въведените на територията на Република България противоепидемични мерки свързани с разпространението на вируса COVID – 19, които включват преустановяване на учебните занятия в училищата. С оглед продължителността на приложената мярка Министерството на образованието и науката предприе действия за създаване на организация за обучение на учениците в дигитална среда. Благодарение на установеното партньорство между учители, родители и доставчиците на услуги близо 89% от учениците в страната бяха включени в обучение в електронна среда.

Прилагането на тази форма на обучение ще постигне очакваните резултати при условие, че може да обхване максимално голям брой ученици. Поради липса на технически условия – мобилни устройства и/или интернет свързаност част от учениците не могат да бъдат ефективно включени в обучение в дигитална среда.

По тази причина Министерството на образованието и науката предлага да бъдат използвани възможностите на училищните бюджети за подпомагане на ученици, които по социални причини не разполагат с интернет свързаност, за включването им в дистанционна форма на обучение в условията на наложените противоепидемични мерки. Идеята е за периода, в който присъствените учебни занятия са прекратени, училищата да могат да извършват разходи за осигуряване на интернет свързаност за тези ученици. Разходите ще се извършват за сметка на реализираните икономии в училищните бюджети вследствие на прекратяването на учебния процес на територията на училищата.
Предложеното допълнение на Наредбата е свързано с реализирането на целите на Националната стратегия за учене през целия живот (2014 – 2020) за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Ивайла Андонова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици