България

Мутафчийски: Дарението на баба Надие е най-ценното, което мога да чуя (ВИДЕО)

„Ние трябва да бъдем подготвени с наличния ресурс в България. Едновременно с това имаше и мобилизация на обществото за дарителска дейност. Всеки реши да дарява на отделни болници, след което се откри сметка на Mинистерството на здравеопазването, защото то има общия поглед върху болниците в страната. Трогателна е и бабата от Исперих, която дари пенсията си и това дарение на тази баба е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания. Но така или иначе има безпрецедентна мобилизация в обществото“, посочи проф. Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

„Ако овладеем мярката, можем да помислим да сваляме някои от мерките. Освен ресторанти и питейни заведения, всички други работят“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Трудно ще ми е да произведа новина за отпускане на мерките, но в Китай вече се отпускат и ще бъде любопитно да видим как се справят, защото те са два месеца преди нас с тази ситуация. Щом ситуацията покаже, че в България наистина нещата са овладени, ще намалим мерките и то в порядъка да не се допуска втори пик, или ако има такъв, да бъде нисък. Ние приехме, че БЦЖ ни пази, но това не е доказано по никакъв начин, лекарство няма, но въпреки това ние се справяме. Ние тестуваме толкова, колкото средно в цяла Европа. Другите са около 2000-2500 теста с някои малки изключения“, посочи проф. Мутафчийски.

„Ситуацията в САЩ е крайно неуправляема и ние не желаем да стигаме до такова ниво. А американската система е над 90 на сто готова по една система за посрещане на трусове, но и тя не може да издържи. Очевидно се справяме, защото труповете не могат да се скрият така или иначе. Общата смъртност не може да се скрие и никой не може да избяга от статистиката. Като е казано, че за дадена болест има еди колко си протеста смъртност, не си ти този доктор, който ще се отърве“, отсече професорът.

„Това е най-важният показател, който показва, че ние се справяме на този етап. Това не бива да води до тези внушения, че можем да си правим експерименти и не бъркайте заявените намерения с изпълнените намерения. В Австрия са заявени намерения, но кога? От 1 май, сега сме 7 април“, посочи той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Снежи Раева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 22 часа
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 22 часа
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца