Плашещо: 20 000 безработни само за 10 дни у нас

blank
Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение.

За 10 работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта.

Половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса. Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни – за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден – почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение.

За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301, пише в. „Сега“.

9909 души от излезлите на борсата от началото на кризата са посочили като причина мерките за ограничение на коронавируса, съобщи в началото на седмицата социалният министър. Само през втората седмица на извънредното положение 7235 души са декларирали като причина за оставане без работа коронавирус инфекцията, показват данните на Агенцията по заетостта.

В случващото се до момента все още не са включени евентуални масови съкращения, които се правят по специална процедура и след предварително уведомление. Вчера КНСБ посочи над 63 средни и големи предприятия, които са пряко засегнати от коронакризата. Експресно проучване на синдиката показва, че 13% от тях вероятно ще стигнат до съкращения.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама