Управителят на НОИ с полезна информация за работещите пенсионери

428

Няма опашки от хора пред НОИ: осигурили сме необходимата реорганизация на работа във връзка с извънредното положение в страната, заяви в предаването „Тази сутрин“ управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно и не е необходимо те да ходат до НОИ, каза още Ивайло Иванов.
„Преизчисляване ще започне от 1 април. Тоест нека да не идват до НОИ да подават документи. Не е нужно, пенсиите им ще бъдат преизчислени служебно. Те ще забележат промяната през юни с натрупване от 1 април“, обясни управителят на осигурителния институт.

За безработните също не се налага да ходят до НОИ, за да подават документи. Когато се регистрират в Агенцията по заетостта, там ще им бъдат предоставени и документите за НОИ, които след това ще бъдат изпратени по електронен път добави той.
По думите му се очаква да има безработица, която ще се увеличи.
„Това са на първо място хората, които се връщат от чужбина, но ние имаме готовност да реагираме. Всички имат право на 60% от осигурителния доход като обезщетение. Има достатъчно пари в НОИ“, увери още Ивайло Иванов.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама