България

Препоръка на СЗО: Здравите хора няма нужда да носят маски

„Препоръките на СЗО са, че здравите хора няма нужда да носят маски, защото дори и да я сложите, няма как да не я докосвате цял ден.“, обясни в интервю за Нова телевизия, представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила

„Ако ръцете ви са заразени, ще заразите и маската. Възможността да се заразите по този начин е по-висока. От друга страна, вярването, че маската предпазва, не е вярно. Моделът на предаване е при директен контакт със заразен или докосване на нашето лице, след като вече сме пипали заразена повърхност. Маските са нужни за специалистите или болните хора, защото това е начин да предпазят останалите от заразяване“, обясни д-р Скендер Сила.

Той призова всички да са отговорни както към своето здраве, така и към здравето на околните. Изключително важно е да се спазват препоръките на властите и разпоредените предпазни мерки.

На първо място да спазваме нашата лична хигиена – да мием често ръцете си, да спазваме поне 1 метър дистанция и повече от хора, които показват симптоми. Всеки, който има признаци на грипно заболяване, трябва да остане вкъщи, да се консултира с лекар, а не да отива на работното си място и да заразява останалите. Това са ключови мерки. Трябва да бъдем отговорни към себе си и към другите, подчерта д-р Скендер Сила.

Всичко, което трябва да се прави като превенция, са всички тези препоръки. Понеже все още няма открита ваксина срещу този вирус. Моделът на предаване е от болен човек на здрав, чрез кихане, кашляне, по капков път или при директен контакт, ако пипаме заразени повърхности. Ето защо препоръчваме както в работните помещения, така и вкъщи, редовна дезинфекция, за да се избегне прекия достъп със заразени повърхности, обясни той.

Вирусът е по-ниско ефективен при децата. Все още не знаем защо е така, но това е добър знак, коментира специалистът. Според него децата са като двигател на сезонните заболявания, защото се заразяват, а след това заразяват и останалите. Това е и причината за обявяването на грипни ваканции.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 23 часа
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 23 часа
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца