Потвърден първи случай на коронавирус в България?

0
blank
Снимка: Pixabay

В България е регистриран първият случай на Коронавирус.
Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет началникът на ВМА и ръководител на оперативния щаб проф. генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
,,Днес от всички изследвани проби, четири от тях дадоха положителен резултат. На тези четири проби бяха направени нови проби, от които се оказа, че две от тях са с положителен резултат. Така че се създава ситуация, в която трябва да действаме като установени пациенти с коронавирус“, обясни проф. Мутафчийски.
,,Все пак искам да кажа, че това все още не са достатъчно достоверни данни, поради което продължаваме с тестовете и с установяването на контактни лица – такива, които са контактували с потенциалните носители на вируса“, каза още той.

Проф. Мутафчийски поясни, че става дума за 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Двамата в момента се намират в инфекциозните отделения на болниците в двата областни града.
,,Вчера, знаете, 99 проби бяха изследвани. Днес пробите на двама пациенти – един пациент от Плевен и една пациентка от Габрово, се оказаха, че са положителни с референтния тест на Световната здравна организация. Засега това, което решаваме и предлагаме като лабораторно заключение, да се направят втори тестове на тези пациенти и за да не се губи време, да се вземат материали от контактните на тях лица, на които да направим същите тестове за коронавирус, да видим дали има предаване на инфекцията. Надявам се утре сутринта, при доставяне на тези проби през нощта, да бъдем готови със заключението дали става дума за коронавирус при пациента от Плевен и пациентката от Габрово и дали доказваме РНК на коронавирус в контактните лица“, заяви от своя страна и директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

На брифинга бе уточнено, че двамата пациенти не отговарят на профила на лица, които са носители на коронавируса, тъй като не са пътували до никоя от засегнатите от коронавирус страни, нито са контактували с лица от такива страни. По думите на проф. Мутафчийски “нулевият пациент се губи, но ще бъдат положени всички усилия той да бъде намерен и установен“.

,,Ще установим кой го е внесъл у нас“, увери началникът на оперативния щаб.

Главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев обяве, че тази вечер ще бъдат взети проби и на близките на двамата пациенти и на тези, с които са били в контакт.

,,В ход са координирани действия на органите на МВР, районните здравни инспекции, областните управители и кметовете. Ще се установяват всички лица, контактували с пациентите, за да бъдат взети необходимите проби. Мога да кажа, че всички мерки дотук са предприети навреме. Въпреки това не може да се каже, че все още става въпрос на 100% за коронавирус“, коментира пред журналистите вътрешният министър Младен Маринов.
Очаквайте подробности!

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама