Спасителната тръба с рилска вода стигна Перник

193

В събота и неделя жителите на Перник установиха, че тръбата, която ще им докара рилска вода, вече е стигнала до града.

Тогава бе затворена за движение т.нар. вътрешноградска магистрала в района на бившия домостроителен комбинат откъдето минава 13,5-километровият водопровод, пише

Оттам до свързването на тръбата с водопроводната мрежа на града остава по-малко от километър.

“Да, свързването на тръбата ще стане тези дни и след като се проведат изпитания на тръбата и на резервоара, системата, която ще докара вода до града през ВиК мрежата на „Софийска вода“, ще е готова.

„Вероятно още преди края на следващата седмица, а твърде възможно и в началото на седмицата“ , каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

По принцип изграждането бе обещано от изпълнителя до средата на март и най-вероятно пусковият срок ще е с около една седмица по-къс.

Строителят на тръбата и съоръженията по нея е държавната фирма „Монтажи“, чийто принципал е министърът на икономиката Емил Караниколов. Тя започна изграждането по член от Закона за обществените поръчки за аварийно строителство без търг. Освен полагането на тръбата се правят резервоар и помпена станция.

Веднага след като водата бъде пусната, достъпът на пернишката ВиК система до язовир “Студена“ ще бъде прекратен временно, за да може водоемът да се пълни по-бързо.

“Дебитът на вода по тази тръба ще е около 300 литра в секунда, колкото е сега потреблението на питейна вода в Перник в условията на воден режим. Това не позволява режимът засега да се отменя.

Ако го отменим, все едно нищо не правим и скоро ще изпаднем в същото положение”, каза кметът Владимиров.

Според него водният режим ще продължи още поне месец и половина въпреки прогнозите за дъждовно време и повишения дебит на вода към язовира.

Това означава, че евентуално облекчаване на режима може да има към началото на май.

В момента в повечето квартали на града хората имат достъп до питейна вода само в продължение на средно 6 часа в денонощието – от 16 до 22 часа. независимо дали е делник, или почивен ден. Евентуално облекчаване на режима на водата ще означава, че водата ще бъде спирана само между 22 и 6 часа сутринта и това състояние може да продължи още една година, докато няма сигурност, че обемът на язовир “Студена” е запълнен до нивото от 25 млн. кубически метра.

Ограниченията падат, когато “Студена” стигне 12 млн. кубика, сега в язовира има 4,8 млн.

Ползване на питейна вода без ограничения в Перник може да има, когато нивото на язовир “Студена“ стигне поне 12-13 млн. кубически метра. Това заяви пред „24 часа“ изпълнителният директор на местното ВиК Борислав Иванов.

Към вчерашна дата нивото му обаче е 4.8 млн. лв. Въпреки че е почти два пъти по-високо, отколкото беше през ноември, то все още не е достатъчно.

Пълният обем на язовира е 25 млн. кубически метра, но това е само по документи. Нивото, което е нормално за експлоатационната сигурност на язовир „Студена“, е всъщност 21 млн. кубически метра“, каза той.

В сряда среднодоненощният приток към язовира е бил 2168 литра в секунда, докато оттокът е бил 252 литра в секунда.

„По принцип се стремим да е около 230 литра в секунда, но понякога достига повече. Иначе само капацитетът на тръбата, която ще докара рилска вода в Перник, е 300 литра в секунда, но вероятно водата, която ще тече по нея, също ще е около 230-250 литра“, каза той.

Инж. Иванов не пожела да се ангажира със срок кога язовирът би могъл да се напълни до 21 млн. кубика. В момента според него метеорологичните прогнози са благоприятни и се очакват валежи, както и значителни количества вода от снеготопенето. Освен това нещата са се облекчили значително, откакто Стомана“ и местната топлофикация не черпят питейна вода от язовир “Студена”.

От друга страна, годишното потребление на града е 27 млн. кубически метра, т.е. по изчислителен път може да се направи заключението, че до пълното прекратяване на режима на водата ще мине поне още една година.

Най-късно до края на март ще бъде публикуван за обществено обсъждане нов закон за ВиК, тъй като до април трябва да бъде внесен в парламента, съобщи пред „24 часа“ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Той предвижда изнасянето на водомерите на границата на собственост, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящите поскъпвания на водата и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Водните помощи ще трябва да покриват разходите за до 1,5 кубика вода на човек на месец. Както и досега ще има горен праг за цените на водата, така че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечните му разходи.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама