Ето как да си направим маска против коронавирус сами

824

На фона на липсващите маски в аптеките, има един много лесен начин да избегнем опашките за да си купим маска против вирус. Най-лесно е да си я направим в домашни условия.

С помощта на качествена хартиена салфетка и два ластика. Ще ви струва стотинки, а върши почти същата работа, каква и маските за то и медицинските маски за еднократна употреба. Сгънете салфетката на 3 равни части. Поставете единия ластик тук, а другия тук.

Ако както нас нямате дълъг ластик, можете да си направите от няколко къси по тези два начина. Обърнете внимание, че горният ластик стои зад врата ви, а долният в пространството между тила и темето – вече имате маска. За още по-добър ефект, можете да си направите това приспособление от обикновена тел, кабел или няколко скоби за зарядни на смартфони като нас. Все пак трябва да използваме подръчни материали, научаваме от digital.bg.

Свържете два ластика към приспособлението, закачете ги за ушите си и то ще притиска салфетката към лицето ви, спрямо формата на носа и устата ви, като така ще ограничи проникването на въздух отстрани.

Можете да използвате и стара тениска. За целта изрежете парче с дебелина около педя. От него изрежете в ширина още две педи и малко. Сега изрежете две връзки дебели по 2см. Не изхвърляйте парчетата. Те ще служат като допълнителни филтри, които ще поставим в лицевата част, над носа и устата ви. Завързването за главата става по споменатият преди малко специфичен начин, за да се изолира максимално добре достъпът на външен въздух.

 По публикацията работи: Росен Гацин

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама