Д-р Мангъров: В България най-вероятно вече има случаи на коронавирус

494

В България най-вероятно вече има случаи на коронавирус, просто още не са доказани. Ще се докажат, защото най-вероятно ги има, но просто не сме ги доказали. Това заяви доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница в София, в ефира на БТВ.

Мангъров даде за пример данни, публикувани в американско специализирано издание, че 81% от доказаните случаи в Китай са леки – тоест при тях няма абсолютно никаква нужда от хоспитализация. 14% са случаите, в които пациентите проявяват клинични симптоми и едва 5% са тежко болните. „Симптомите са на грипободобно заболяване – температура, болка по мускулите, общо неразположение, гадене, повръщане… Нищо особено“, подчерта той.

Според доц. Мангъров не е добра практиката да се затварят в болница пациенти, които не са в тежко състояние, като превенция. „Ако затворите хората в едно място ще се получи като с чумата в Декамерон. Няма смъртни случаи при деца до 9 г. Те са при лица над 80 г. Смъртността е съпоставима с тази на един грип“, поясни той.

„Няма лечение на една такава грипна инфекция. Болестта ще премине. Не разполагаме с ефективни медикаменти. Най-важното е да бъде обяснено на хората, а не да се затварят в центрове. Няма как да се скрием от това нещо. То е като природно бедствие. Всяка година се борим с грип, както се борим с него, така ще мине и коронавирусът. Трябва да се избягват контактите с много хора“, даде съвет здравният експерт. „Ако има с какво да бъдем тествани, можем да отидем и да се тестваме. Само че като се тестваме и резултатът излезе положителен, какво ще правим? Най-много да ни затворят във военна болница“, коментира Мангъров.

„Медицинските лица ще се заразят между 80 и 100%“, предупреди той. И успокои, че сред медицинските лица има само 5 смъртни случая.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама