Борисов нареди проверка на две кариери за инертни материали

296

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверки на концесионните договори за кариерите „Белащица-Юг“ и „Белащица Родопи“, които добиват инертни материали

Това каза пред журналисти заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който днес посети кариерите над родопското село, пише ПИК.

Припомняме, че днес се проведе и протестен митинг на жителите на пет села от Родопската яка пред сградата на Община „Родопи“ в Пловдив. Много от транспарантите бяха насочени иммено към премиера с молба той да реши проблемите на хората, които са трупани с години.

„Екип на Министерството, воден от мен, съвместно с колегите от Община Пловдив и Община „Родопи“, ще извършим тази проверка и при констатиране на нарушения ще приложим цялата строгост на Закона за подземните богатства“, заяви заместник-министърът.

Срещу дейността на двете кариери има огромно брожение на жителите на Белащица, Гълъбово, Руен, Брани поле и Цар Калоян. Искането им е двата обекта с концесионери „Пътища Пловдив“ и „Цех Родопи“ с концесионер „Холсимкариерни материали Пловдив“, да бъдат закрити.

Според хората те замърсяват въздуха с прах и отровни газове, а взривовете и движението на камионите им създават сериозен дискомфорт. Взривните дейности в кариерите се чуват и в Пловдив, като често тътенът е толкова силен, че напукват прозорците в кварталите „Остромила“ и „Беломорски“.

 

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама