България

Георг Георгиев: „Луковмарш“ няма място в нашето общество

Заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев обяви, че България няма да допусне и занапред петнящи държавата мероприятия като „Луковмарш“ или негови видоизменения

Георг Георгиев заедно със заместник-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов и председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар дадоха пресконференция в Министерството на външните работи, посветена на предотвратеното за първи път от 17 г. насам на провеждане на „Луковмарш“ в София.

„Тези прояви нямат място в София, в нашето цивилизовано общество, те нямат място сред нас като наследници на хората, спасили преди 76 години 48 000 свои сънародници евреи“, каза Георг Георгиев.

„Това, което успяхме да постигнем вчера – да не разрешим натрапчивата и остра миризма на радикализма, крайностите, антисемитизма, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията да шестват по софийските булеварди, е един много голям напредък и инвестиция в нашето общество“, подчерта той.

Според Георг Георгиев предотвратяването на „Луковмарш“ и негови видоизменения трябва да се превърне в тенденция, съобщават от Министерстовото на външните работи. Той изтъкна, че значимостта на спирането на „Луковмарш“ вече има световен отзвук.

„Усилията на правителството на Бойко Борисов се оценяват и от нашите международни партньори. Нашите действия могат да повлияят положително на тенденциите в световен мащаб за борба с езика на омразата“, каза заместник-министърът.

След осуетяването на „Луковмарш“, който беше забранен със заповед на столичния кмет, България беше поздравена от редица свои международни партньори и световни еврейски организации, сред които Световния еврейски конгрес, Американския еврейски комитет и др.

Столична община и в бъдеще ще продължи да забранява „Луковмарш“ и други евентуални негови форми, каза заместник-кмета Тодор Чобанов.

„Това е идеология на омразата, която се продава в черни униформи и факли и е вредна и нарушава нашата традиция на хармония и толерантност“, заяви заместник-кметът. Той подчерта хилядолетната традиция на София като град на толерантност, в чийто център съжителстват световните религии. На 15 март за поредна година в столицата ще се проведе и традиционния Поход на мъдростта и толерантността.

За борбата с антисемитизма и езика на омразата и за предотвратяването на „Луковмарш“ председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова и изтъкна приноса на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, на националния координатор за боба с антисемитизма Георг Георгиев, на българските институции и общество.

„Демокрацията изисква ежедневни грижи. Не можем да приемем за даденост факта, че преди 76 г. по-голямата част от българската общественост каза „не“ на желанието на нацистка Германия да депортира българските евреи .Това ни задължава всеки ден ние да се борим и да отстояваме тези демократични ценности и да не допускаме тази омраза да завладее българското общество“, подчерта Александър Оскар.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Снежи Раева

Скорошни постове

  • България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно…

преди един ден
  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди един ден
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди един ден
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди един ден
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди един ден
  • Спорт

Тартор на Сектор „Б“ и още 13 левскари бяха осъдени

Феновете на Левски, които организираха протест срещу собственика Наско Сираков и забавиха началото на домакинския…

преди един ден