Прокуратурата влезе в общинска болница в Раднево с нерегламентирани разходи

194

Води се разследване за нерегламентирано раздаване на пари

Прокуратура и ДАНС влязоха в общинската болница в Раднево. Те взеха документи от лечебното заведение по сигнал за злоупотреба със средства. Твърди се, че са раздавани заплати от хиляди левове на служители, които не са нито лекари, нито медицински персонал.

Проверява се и за двойно счетоводство, тъй като има съмнения, че е водено такова през последните две години. В същото време, персоналът на болницата не е получавал заплати от края на миналата година.

„Не се притеснявам от нищо. Не съм безотговорна. Съдействам напълно за проверките. Осигуровките не са плащани, тъй като заработката ни беше по-малко. Мислих, че за месец ще се оправят нещата. Аз също не взимах заплата известно време”, заяви в ефира на „Здравей, България” Мая Узунова, управител на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков”.

„Към 31-ви декември задълженията на болницата са над 1,3 млн. лв. Получихме сигнал от управителя на болницата затова, че на група лица са начислявани по- високи заплати. Още през 2018 г. лечебното заведение дължеше 480 000 лв. Това ни обезпокои. На заседание на Общински съвет упълномощихме управителя да предприеме незабавни мерки за рестрикция на разходите”, каза Румен Йовчев, председател на Общинския съвет в Раднево. Той допълни, че задълженията трябва да се разсрочат и да се плащат поетапно. По думите му заплатата на шефа на болницата възлиза на около 3000 лв.

„За съжаление, това е истината. Има над 400 000 лв. невнесени осигуровки. Шепа хора са раздавали допълнителни заплати на себе си и на приближените си. Останалата част от персонала е без заплата от месеци. Категорично става въпрос за двойно счетоводство. Тези хора са лъгали общината”, каза кметът на общината Теньо Тенев.

От прокуратурата заявиха, че резултатите от проверката ще излязат до месец.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама